Saturday, June 26

Ketupat Sotong

10 ekor sotong sederhana besar - keluarkan kepala dan bersihkan
1 cawan beras pulut
2 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula melaka
sedikit garam
gula secukupnye
1 helai daun pandan
10 batang lidi

- Bersihkan beras pulut. pastuh rendam dgn santan dalam 10-30minit. Toskan beras manakala santan tu masukkan ke dalam periuk yg hendak digunakan.
- isikan beras pulut ke dalam sotong kira-kira 1/3 penuh. tutupkan dengan kepala sotong dan cucuk dgn lidi.
susunkan sotong ke dalam periuk yg berisi santan tadi.
- masukkan gula, gula melaka, garam dan daun pandan. masak hingga pekat.

2 comments:

  1. Assaklam Atie..sedapnya ketupat sotong.
    acik kalau pi kelantan..mesti cari ketupat sotong ni..memang sedap..nak buat sendiri tak de keyakinan..

    ReplyDelete
  2. @Acik Erna senang je nak buat...atie dulu pun beli je...tapi bila tak meet ngan taste yg kita nak, tu yg mencari resepi n buat sendiri...lagi puas hati..

    ReplyDelete