Wednesday, January 4

Bila dah takde maid….

we're officially takde maid since 29 December 2011....dia balik sebab terlalu rindukan famili...insyaAllah, kalau dah ok...dia nk dtg balik keje ngan kami (tu dia cakap laaa...aku tak harapkan sgt..tapi kalau dia return pun ok jugakk..tak payah aku nak serabutkan kepala nak train yg lain)...eyhh, ada plan amik maid ke..hihihihi...no le...rasanye aku boleh handle tanpa maid kots....insyaAllah!!

Alhamdulillah….so far, jadual tuk satu minggu ni dah ok….


Kalau dulu, malam aku abiskan masa ngan anak2 je…smpi la kitorg tertido…tapi skg ni plus additional jobs laaa….malam before tido, aku setelkan kerja2 kat dapur…..iron baju kalau perlu..kemas ruang tamu yg sentiasa berselerak ngan mainan budak2 (ye lahh.. sebelum ni takde penah nak pikir kann..sume maid yg setelkan..)

Pagi2 pulak, turn ON kan washing machine…so sempat la aku jemur dulu baju2 sebelum g keje…..so petang tu incik abg balik angkat je n lipat terus….no more tangguh2 cam masa anak sorg dulu…kang nnti makin bertimbun n makin malas nak setelkan…hihi

Balik keje, ku terus tukar uniform, masuk dapur n setelkan dinner tuk famili…bila terasa teramat le penat (…redah jamm pun boleh buat palotak makin serabut + penat), just order jekk..lain la kalau dah plan siap2 nak dinner kat luar atau tapau je…

Setel dinner, lepak ngan famili depan tv..layan je apa yg ada…tak kira la tgk kungfu panda (back-to-back) pun…asal anak2 dok diam2..masa ni jugak le nak lipat kain yg dah kering kannn….(iskk..hopefully kekal le sampai akhir tahun..jgn hangat2 tui ayam jekk)

imej by mr gugel

tapi siriesly….jadik ibu bukan keje yg senang….nak2 anak2 makin lasak n aktif….kejap gaduh kejap baik…tapi adat adik beradik kannn…aku dulu pun camtu jugakk..gaduh mmg sentiasa…tapi alhamdulillah…kami rapat smpi skg….gaduh2 manja la katakann… bagi adik2 aku pulak, kdg2 seminggu sekali dorg dtg umah..kdg2 2minggu sekali…tgk pada kelapangan masing2 laaa…kdg2 yg di plan..n kadang2 tak plan pun..tau2 dorg dah tercongok depan pintu…kalau yg plan tu sempat la nak masak n makansesama kann…kalau yg tak plan tu…nasib dorg le…kalau ada food, ada lahh..kalau tak…air kosong je la….hihihihi….

3 comments:

  1. insyaAllah atie mampu kekalkan momentum nie...

    ReplyDelete
  2. jadi ibu & isteri..at the same kerja sepenuh masa memang memenatkan.good luck !!

    ReplyDelete