Wednesday, December 22

48jam je lagik~~

yeay!! its year end dude!!!

apa lagi, sesi lepak2 yg panjang bersama anak2 akan bermula dalam tempoh 48jam saje lagik.....waahhh..best ni....

cuma kali ni kami hanya lepak2 saja...berikutan incik abg suda abis cuti~~ tu lahh g perabis sape suh....ending nye year end closing ni aku lepak ngan anak2 je....so plan for jalan2 hanya terbuka untuk aku ngan irfan je la.....

plan asal nak balik kg tapi adik2 aku dlm perjalanan ke KL, so kami just lepak KL je la nampak gayanye......

Thursday, December 16

mana yang paling utama...

kalau dulu, apa2 hal pun famili aku adalah yang paling utama...even cuti satu hari pun sanggup gagahkan diri balik kg untuk menghadirkan diri dlm apa jua majlis even kdg2 aku hanya tersungkur atas katil sepanjang hari akibat keletihan...

bila dah kawen, keutamaan itu harus dipecahkan kepada 4.....kerja, famili, famili-in-law dan famili kecil aku....dan aku cuba bahagikan masa yg terluang kepada 3famili ini...kerja...sudah tentu mempunyai masanya yg tersendiri.....

dengan anak2 yg sedang membesar, memerlukan aku untuk mencorakkan kehidupan mereka walaupun kadang2 aku sering tersasar dgn meletakkan tanggungjawab ke atas pengasuh...masyaAllah...ini lah yg paling aku geruni....back on da lane, aku rule kan semula struktur hidup aku....aku perlu luangkan lebih masa untuk anak2 aku...meletakkan kembali life kami on track...

segala perancangan perlu diteliti agar kecacatan agenda dapat dikurangkan.....

kita hanya mampu merancang, tapi Dia Yang Maha Kuasa yang akan menentukan segalanya..

Tuesday, December 14

Tiket wayang free…


Sebelum ni dah ada entry pasal kami ada tiket wayang free…given by my boss (thanks yaaa)

Bila dah ada tiket free…mula2 skali aku tgk expired date dia bila….ok..ni adalah open tiket so, takde la terikat dgn mana2 movies…

First 2 tickets go to: Adele, rise of the mummy…
Tengok tajuk saje aku bayangkan cerita nye seperti cerita mummies yg lain….tapi, end up..aku rasa tak berbaloi…rugi masa n rugi segalanya…tapi ini bagi aku laa..org lain mungkin lain pulak….cerita yg aku tatau apa ending…pengembaraan seorang kakak yg mencari mummy untuk dihidupkan dan membantu mengubati adiknya yg dah separuh mati…mmg adik dia dpt disembuhkan…tapi apa yg terjadi kepada sekumpulan mummies yg telah dihidupkan? Cerita yg bagi aku tiada kesudahan…ending yg tergantung…sampai ke hujung cerita sampai kredit dah abis pun tak ada di siarkan kesudahan cerita…
walaupun cerita ni takde ending, tapi pengajaran yg aku dapat adalah mengenai kasih sayang antara adik beradik yang melebihi segala nya...sayang kakak terhadap adik nya yg tak berbelah bahagi dan sanggup melalui apa sahaja demi melihat adiknya kembali ceria....

Next 2 tickets go to: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
Aku takde nak komen…berbaloi for my ticket n time….tak sabar untuk Part 2…and I guess it will be the end of 2011…dan seperti biasa, semangat setiakawan memainkan peranan dalam menjayakan setiap misi. bagi pendapat aku, bukan senang untuk mencari seorg sahabat yg setia dan sedia berkorban setiap masa....and if u have one, jaga perasaan mereka seperti menjaga perasaan sendiri...

Last 2 tickets go to: The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader
jalan cerita yang menarik...mampunyai makna yg tersurat dan tersirat...apa yg aku boleh capture dari filem ni, kita perlu yakin dgn diri sendiri dan tidak perlu manjadi org lain semata melihatkan kelebihan yang ada pada mereka....setiap insan mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri....disamping kami, ada sekumpulan anak yatim turut menonton cerita ini...melihatkan mereka sahaja, aku bersyukur yang aku masih mempunyai keluarga dan kawan2 dimasa senang mahupun susah.....Alhamdulillah


sekian saje...tiket free dah abis...so pasni dah tak perlu nak bersesak kat memana cinema...

Friday, December 10

Afiq's first birthday...



sayang ibu sudah besar yerr...kejap je masa berlalu

happy birthday to my dear afiq....

buat pertama kali, no party for birthday boy...kesian...huhuhu
oleh itu kami ganti kan dgn aktiviti famili je...oklah tu adik...

seawal pagi dah siap2...destinasi kami kali ni adalah Aquaria KLCC..saje je pegi awal..senang parking n tak bersesak dgn org...

selepas tu, just jalan2 dalam klcc...drop to petrosains...end up kat taman klcc saje..

takde plan pun nak let my boys mandi manda kat kid pool tapi irfan dah nak sgt2 main air...nasib baik ada baju extra..so pakai je sluar then debussshhh!!

tapi jgn ingat irfan je yg suka main air...adik pun sama jugakk...ye la...dah birthday boy kan...ikut kan je la...huh...berani betul..tak padan ngan kecik...pantang nampak air..laju je...tapi bagus jugak...lepas mandi...kami gerak balik...masuk keta je 2-2 pengsan! haha...on da way balik umah, kami singgah kat jaya jusco n beli kek untuk celebrate birthday boy....

aktiviti sempena birthday afiq, kami lanjutkan lagi untuk satu lagi destinasi.....so the next day, kami buat trip ke zoo negara....so far, kedua-dua lokasi yg kami pilih menepati citarasa anak2 and they enjoy it to the last!!

movieeee time


semalam dah berhoya-hoya ke alamanda...ber movie ngan incik abg...dah lama pending nak tgk citer harry potter..since ada free ticket, n tayangan nye still lagi on, apa salah nye....just book tiket tru phone n balik keje terus chow ke sana....

since ada lagi tiket free ni n expired date awal januari...so kena plan this month la nak tgk wayang.....

(^_^)^_^)

Friday, December 3

wajah baru untuk tahun baru....

dok try2 template baru...last2 aku balik pada template ini jugakkk....

hmmm...later la kot...nak carik template yg berkenan untuk blog...new year..new look....yezza....

It's Friday.....



yes...its another friday..n we're heading for another weekend...yeay!! bukan weekend yg biasa....its 1st birthday untuk Afiq...yes..yes...birthday Afiq on weekend...

hmmm..dah besar anak ibu..lagi 2hari dah genap setahun...Alhamdulillah...

Wednesday, December 1

nasi kerabu


dah namanye org kelantan.....

mmg aku addicted to nasi kerabu...kat kl ni mana la nak dpt nasik kerabu yg sesedap kat kelantan nun....itu sebab bila balik kampung, hidangan pagi kami adalah nasik kerabu....kalau 10 hari kat kelantan...10 hari la kami breakfast ngan nasik kerabu....

ikut la org nak kata apa...tapi dah itu kegemaran aku...jgn tak tau...aku kini dah terer masak nasik kerabu tauu...(terer kebenda eyhh..setiap kali masak..tiap kali tu jugak dok bukak buku resepi...huhuhu)

oklah, aku admit yg aku tak reti masak ok....

ketupat sotong....

food...food...food....

rasanye kalau ada satu food tu yg kita suka sgt2 sanggup je pegi mana2 tuk dapatkan ye tak? dah lama aku carik food ni..masa kat kelantan dulu, pegi pasar mesti ada..tapi skg ni hanya bulan puasa je org jual...ye la...kos yg agak tinggi dan dijual dgn harga yg affordable tapi tak baloi.....saiz dia kecik je....tapi dijual sehingga rm3 sekor (saiz kecik)



ini dinamakan ketupat sotong sebab isi dalam nye adalah pulut...dan kalau belah kelantan rasanya agak manis...tak salah aku ada versi dari negeri lain yg rasa nye sedikit pedas..tapi tak sure plak la negeri mana...

atas sebab2 susah nak dapatkan ketupat sotong ni kat kl, so aku mencari resepi untuk membuatnya sendiri...dan hasilnya:



of course la beza sedikit...dan resepi yg aku dapat dari internet tu aku ubah sedikit untuk menepati cita rasa aku...

adik aku dari shah alam pun sanggup turun ke cheras semata untuk ketupat sotong ini...yezza....

Monday, November 15

Salam Aidiladha

Selamat Hari Raya Aidiladha...

sayu je hati tgk org menunaikan haji...bila agak nye turn aku pulak? insyaAllah...tunaikan kewajipan dulu...anak2 masih kecik untuk ditinggalkan...
cuma berharap aku akan dijemput untuk berziarah ke tempatNya pada suatu hari nanti...

hati sudah terdetik untuk ke sana...tapi ada urusan yg lain perlu aku selesaikan terlebih dahulu....insyaAllah, pada suatau masa nanti akan aku jejakkan kaki di sana...

p/s : kumpul duit dulu..setelkan apa yg perlu disetelkan supaya bila tiba masa nye kelak aku dapat beribadah dgn aman...insyaAllah...

Thursday, November 11

busy mode

Wednesday, November 3

cuti-cuti malaysia...

5 november cuti lagik...waaahhh..best kan? dalam palotak ni dah ada plan nak buat apa...lagipun ada 6keping voucher tuk tgk wayang.....wayang free...sape tanak kan?

ok....first skali check dulu cite apa yg best.....xbest pun tgk je la....dpt gak dating2 ngan incik abg.....

raya haji pun dah makin dekat.....hmmm...cuti2 raya kat klantan leeee...nnti mintak update pasal banjirr....

Friday, October 22

moga bahagia hendaknya..

bukan pasal coward...tapi dah nama nye diary kan...tak nak le yg macam2 kat sini...

kenapa yer..anonymous ni suka carik pasal kat blog ni?
tak de keje yg lebih berfaedah ke?

dah abis menconteng kat comment, pegi plak kat shoutbox....isk...

kenapa tak pakai nama betul? sebelum ni ada gak yg komen memacam..tapi pakai nama betul...

moga bahagia la yeee...rajin anonymous ni masuk blog ni....kalau sudi, klik la skali kat banner nuffnag tu yerr...ada gak pekdah nye awak kat sini...

takpe...letak le komen byk2 kat shoutbox tu...saya tak heran punn...lepaskan je meroyan awak tu kat situ......

selamat mengomel yeerr...jgn lupa klik kat nuffnag tuu...

Good Luck!!

kalau dulu, aku penah gak..isi borang tuk cikgu mara la apa la...kpli laaaa..tapi end up tak pegi atau aku tertido dlm exam hall..ye la, exam kat kampung, keje kat kl..tuntutan keje...kang dibuatnya yg dikejar tak dpt, yg dikendong berciciran...

aku dpt info yg borang kpli dah kuar...n untuk exam cikgu mara, skg ni dah bermula panggilan tuk exam....salah sorgnye, adik aku le....dia masih di Shah Alam...exam esok pagi, kat kelantan.....

good luck yerrr...jgn tido udahhh....and good luck for your master's exam too..

weekend dtg lagi...

yeay....dah wiken...masa bersama famili...dan adik2 tersayang....

Next trip....Raya Haji...

last trip to my hometown was last raya puasa...the best trip everrr for this year...

since this year is belong to me....untuk raya haji pun kitorg akan berada di kampung ku....waaaaahhhhh...sYokkk nye raya!!!

cuti dah block, bahagian korban pun sudah ditempah....tunggu saje kepulangan kami yerr....

of course...this year sudah aku punye...next year, giliran incik abg la pulakk.....

Thursday, October 21

deco..deco..deco

hmmm...macam2 idea nak buat kat umah tu...tapi masa je membataskan segalanya...

adusss....gatai je tgn ni.....

hari ni dpt gadget baru tuk dapur...boleh la berangan2 kejap.....balik umah kang, boleh la test gadget baruuuuuuuu....

Wednesday, October 20

hmmmm...

semalam balik keje, incik abg kata nak potong rambut...so tanyakan irfan skali kalau2 dia pun nak potong rambut jugak...

sampai kat kedai, dua2 dah ready..zap-zap....dekat 1/2 jam jugak laaaa....

irfan : ibu...irfan ensem tak? rambut irfan dah cantik....
ibu : ensem nye anak ibu.....irfan suka tak?
irfan : suka....

balik umah..mandi2....dalam bilik air dgr irfan dah menjerit...nak tau pasal apa?

"ibuuu.......mana rambut irfan?...tgk ni....takde dah rambut irfan...."

okay, irfan sgt sayangkan rambut dia yg ala-ala gurl gitu...tapi ngan rambut yg macam tu, sume akan kata dia pompuan okay...ngan bulu mata yg panjang melentik tu...sape yg akan sangka dia laki....isk...

"kan semalam irfan potong....ensem apa anak ibu...semalam ibu dah tanya irfan nak potong ke tak...irfan ingat tak irfan g kedai sana tu"

"ibu...irfan tak suka laaaaa...rambut irfan dah takde...ibu pegi la amik"

errk~~

aku rasa balik keje ari ni sure isu yg sama jugak....adoishh..

takde mood

sebelah kiri duri...
sebelah kanan longkang....

so...jalan tengah2 je la....

malas nak pikir n malas nak amik tau....

Monday, October 18

sama je....


org tanya..kenapa aku lebih suka berslack dan ber blouse panjang? kenapa aku tak suka pakai baju kurung...

aku tak salahkan org yg bertanya...ye la..untuk tahun 2009/2010, bape kali je aku pakai baju kurung...aku lebih selesa berslack dan berblouse panjang...nmpk ayu walaupun tak berbaju kurung....

kenapa? sebab aku lebih SELESA..okay? bukan pasal aku tak suka baju kurung atau apa...kdg2 aku pakai gak kann....aku cuma perlukan pakaian yg selesa untuk diri aku dan bukan nye bermakna aku tak suka baju kurung...aku ada baju kurung...errr..kurang 10pasang..errrrmmm

bagi aku..baju apa2 pun okay...asalkan menutup aurat.....

makan-makan time...

hari sabtu lepas...jadual aktiviti adalah seperti biasa saje...pagi2, keluar shop barang2 dapur..since dah lama tak masak nasi kerabu, so plan je tuk hari ahad...

balik je dr kedai...simpan segala bahan2...aku mula masak tuk tgh hari...tergerak hati nak masak nasi kerabu je for lunch...

abis je makan, adik aku call, tanya dok buat apa...bila aku ckp je baru pas makan nasik kerabu..dia terus ckp nak dtg...hmm....cam terbau2 je sampai shah alam...dok kejap je..dorg dah sampai...yg aku tatau..2-2 beradik pakat janji nak dtg...hmm..langkah kanan le....nasib baik tergerak hati nak goreng banyak sket ikan....

nasi kerabu + ikan goreng tepung + keropok ikan = yummylicious!!

rezeki adik2....alhamdulillah....

bila hati dah tenang...

bila hati dah tenang...
yg buruk pun nampk cantik,
yg tak sedap pun jadi sedap...

bila hati dah tenang...
segala masalah nmpk penyelesaian nye,
segala kekusutan nmpk pelerainye...

aku suka,
bila hati dah tenang...
hati aku gembira...
jiwa aku tenang...
kepala otak aku pun tak serabut...

Friday, October 15

**BLOGWALKING**

TERIMA KASIH PADA KAWAN2 YG DTG DAN TINGGALKAN JEJAK KAT SHOUTBOX...

PART YG SEDIH NYA, RASHATIE DAH PEGI BLOG KORANG, TAPI ADA SOME OF BLOGS TU RASHATIE DAH KENA BLOCK...SO TAKLEH NAK BGTAU TUAN UMAH YG RASHATIE DATANG....


(T_T)

yeay!!

yeay!! its friday...

dah lama tak masak2....hmmm..esok dah plan tuk masak faveret aku...hmmm...pagi2 esok akan ke pasar n beli segala keperluan....

nantikan entry aku selepas ini....hopefully berjaya laaaa...hihihihi...

Monday, October 11

salam terakhir syawal

memang tak nafikan, masing2 berebut nak buat open house n jamuan raya...a few of jemputan terpaksa aku tolak kerana incik abg masih blaja...so pada kawan2 yg buat open house hari ahad..mmg aku akan tolak awal2....hanya pertimbangkan yg hari sabtu sahaja...sbb sabtu incik abg tak de kelas.....

hujung minggu dan jamuan raya kami bermula pada hari jumaat...balik keje, siap2 n pegi ke jamuan raya ofis incik abg....muka2 biasa yg aku akan selalu jumpa bila beraktiviti bersama kawan2 incik abg....

hari sabtu hari gather2 ngan kawan2 aku pulak...kawan2 UM....

pertama nye kami ke rumah puan diyana dan incik azman....ni kawan aku semasa di fakulti...kenangan aku dgn diyana bermula masa aku ditahun akhir....n rapat sehingga sekarang....dari masa bujang, kawen n dah ada anak...masih kekal rapat....

secondly ke rumah puan isnizam dan incik zaki......ni kawan aku di rumah sewa....kawan UM yang berlainan fakulti...dah nama nye teman serumah...teringat zaman dulu2...dating pun sesama...pagi2 dah sediakan breakfast n kluar bfast beramai2...sama2 g piknik..dating...n joging...lepas grad, terus lost kontek n ni dikira pertemuan pertama kami selepas 2004....

last skali berakhir di kawasan rumah kami sahaja....itupun dah malam...penat!!

ahad 101010 : lepak rumah sahaja....celebrate the day with spagetti bolognese...yummy!!

Wednesday, October 6

kena try ni...

hmmm..last weekend irfan request nak makan mee....so pagi sabtu tu aku buat macaroni goreng (seafood)...

incik abg tanya masak apa? bila aku ckp macaroni...dia dah assume aku buat macaroni bakar...ahaks...alkisah nye, masa raya....open house kawan adik aku...salah satu hidangan nye adalah makaroni bakar...sedap sgt kot...smpi habis dia makan...kekekke...

ok..resepi tu aku dah dpt...cuma tunggu masa je nak buat agenda masak memasak ni...(dalam mode malas masak)....

tapi camne pun akan aku cuba try buat gak...apa guna kat umah ada oven yg canggih manggih gitu...nak bake a cake?huhuhhu..aku bukan reti punn...so later la nnti test power buat makaroni bakar...

kek...mebi later akan ku cuba buat jugakk...irfan suka kek okey?? hari ni dpt carrot cake dari member ofis...dah pesan kat diri sendiri...kek itu nak bagi irfan...so takleh la nak cubit sikit2...hahahaah....balik umah kang baru potong n makan sesama....

Tuesday, October 5

takde topik

skg ni si bongsu ada di kampung...cuti2 blaja..hahahha...good luck la ye tuk MUET nnti...try je beat me...hahhahahha....kalau boleh laaaa...

ala..muet tu..sekadar piece of paper...yg sebetulnye, pas grad nnti baru tau idup tu camne....

alahai...rindu nye nak balik kelantan...bila la agaknye boleh lepak2 sana lagik...

hmmm...tonite, mood ikan stim!! yeayy..jom balik...nak masak!!

untuk geng2 blogger, since minggu lepas aku sibuk sgt2....so nnti aku lawat kalian yerrr....

Love…Live….and Let go..

Salam penghujung syawal…kini kepala otak aku lebih tenang..fokus aku skg adalah famili dan kerjaya aku…lebih baik begini kan? Serabut kepala pun xde, aku pun tak payah pening2 nak pikir apa2 pasal org….hati aku pun lebih tenang, tak perlu nak fikir apa2..ada hikmah disebalik kejadian…aku kini lebih menghargai apa yg aku ada, dan aku lebih mengenali siapa insan2 di sekeliling hidup aku…org kata kawan ketika senang amat senang dicari..kawan ketika susah sukar untuk dijumpai….tapi bagi aku…kawan2 aku adalah kawan2 aku semasa senang dan semasa susah…family aku always be there for me…anytime and anywhere….

Yes…my life has been blessed with a happy family and trusted friends…Alhamdulillah

afiq nye pasal..

It’s a long time already I didn’t post anything to this blog. Aiyakk…it was a very busy week. There were lots of things inside my head that leave me nothing to remember except for workload. And today I’m back to work from a weekend that stresses me a lot. Few days already si kecik doesn’t want to sleep. Sementara si abang dah tidur bergelimpangan bersama incik abg, si kecik memulakan operasi meninjau keadaan. Guling sana..golek sini…yg end up dgn abg sudah sedar n bising2….”afiq..tido laaa…jgn la kacau”…last2 aku hangkut si kecik keluar ke living room..letak depan akuarium….lepak situ sambil kacau tuya dan si belida buat aksi renang berirama dan gaya bebas….dan hanya pagi ni…bila jam ayam dah berkokok..baru ko nak tido eyhh? Alahai afiq…kan ibu dah membebel kat blog…ni le…bila org yg tak cukup tido buat entry….hahaha…entry merapu merepek je laaaa…..adiosss…salam akhir syawal….

Tuesday, September 28

Happy Birthday My Dear...



selamat ulang tahun sayang..atie sayang abg selamanya....i love you so much dear!!

Monday, September 27

dinner cum hari raya bersama adik-adik

petang sabtu tu cinik sms tanya ada kat umah ke dakk....rupanya nak anta barang kat cikwe...tapi tatau jalan nak pi umah cikwe...hmmm...aku suh je dia dtg amik aku kat umah nnti gerak je pegi....

oleh kerana dia sampai umah tika azan maghrib...jamm katanya...aku sarankan dia dinner kat umah aku jek...n call cikwe suh dtg umah....incik abg as usual...mana ada kat umah..aku call dia bgtau ada tamu kat umah...nnti dinner sesama...

takde la menu yg beria...just simple jekk....apa yg aku ada for our dinner, asam pedas ikan pari..ayam masak cili padi...ayam goreng berempah dan sayur ikan masin...yummylicious!! incik abg tiba ngam2 sume lauk pauk sudah sedia masak.....so kami berdinner 9 org....pencuci mulut nye, sosej roll...pisang...dan kek lapis sarawak....

siapa 9 org tu? cinik n eman...cikwe n zul...aku n incik abg...irfan n afiq...n last skali...bibik....hmmm...setel smua lauk pauk..alhamdulillah...tak membazir!! dah ckp awal2...aku tanak hangatkan lauk untuk makan esok hari...so kalau tak dihabiskan...sila la tapau bawak balik...hehehhee....irfan ngan afiq mmg best la...ada org nak layan...so tgn aku free kejap....kalau tak..afiq tu nak memerap ngan aku je...

nmpk gaya, incik abg ada la teman untuk tgk game bola sesama yea....bila afiq dah merengek lebih2..aku angkut bawak masuk bilik untuk tidur....aku pun terlelap skali daaa....sedar2 dah kul 1am...sume dah balik..tinggal incik abg ngan irfan je masih tgk game....hmmm...adalah 1/2 jam jugak aku lelap....

Wednesday, September 22

ultraman vs ben10

semalam balik keje..singgah kejap kat pasar malam...bibik ada untuk anak2 aku...so makan malam kami masih aku yg sediakan....
disebabkan semalam penat + dah tahap kebulur...aku just decide pegi pasar malam n get our dinner...hmmm

mungkin masih dalam mode raya, so tak byk stall yg bukak....so just grab apa yg ada yg aku boleh telan...untuk irfan aku belikan satay..as usual la..faveret dia....
hmmm...masa raya ari tu..irfan request nakkan ultraman besar...so aku gunakan modal tu untuk pastikan dia behave sepanjang percutian raya kami...and its work!!!hehehe

so semalam...tertunai sudah janji aku untuk belikan ultraman besar tu...incik abg kata beli sekor dah le...kongsi main ngan afiq...ye ke?hmmm

balik umah...irfan dah terkam bila saje ternampak kaki ultraman tu....siap kiss satu muka aku ngan incik abg....huhuhuhu...happy sgt le tu...

afiq?? hmm..di mana ada abg irfan..di situ la dia...takde la nak memerap ngan aku je...ultraman tu pulak ada button yg bunyik2...lagi laaa...afiq dah tak heran ngan aku...
selalu nye kalau balik keje...dia terkam aku dulu...ni dah mengekor je mana abg dia pegi...ahahaha...nak buat rampasan kuasa ke atas ultraman tu le...itulahh..tapi xpe la...
afiq pun masih kecik (walaupun dia blagak cam budak besar..tu yg tak tahan tuu) kang kalau beli 2ekor kan membazir plak...

since abg irfan ada ben10 sekor (4arms)..so bagi je la adik pinjam 4arms tu dulu.....kejap je..dah dgr abg jerit...adoyaii...adik buat patah kaki 4arms...hahahahaha...
dah ada budak lelaki kat umah..kecoh laaa....si adik dok ikut je apa yg abg dia buat....nak main apa yg abg dia main....bila dah kat umah...segala serabut kepala smua ilang..
dgn kaletah anak2...hmm..bahagia je.....

semoga kebahagiaan ini selama nya milik kami...amiinnn..

Tuesday, September 21

kembali tenang...alhamdulillah...

baru selesai sesi blogwalking ke blog kengkawan....sambil baca segala update pas raya...ada yg masuk blaja...ada yg baru lepas anta anak...hmm..skop pembaca blog aku tak mengira usia...
daripada sekecil budak sekolah sampaikan ada yg sudah bestatus datuk atau nenek...hmmm..thanks ya for the visit....

dan tak lepas juga dari entry2 biasa...norma kehidupan....ada pasang surut, ada pahit getir yang dilalui...aku? alhamdulillah...berkat kasih sayang keluarga..aku masih mampu untuk berdiri
teguh di sini, walaupun bermacam dugaan yang melanda..tapi bagi aku..itu semua mengajar aku untuk lebih kuat dan tabah....alhamdulillah...

berkat doa dan kasih sayang keluarga aku juga, segala impian aku hampir terlaksana sudah...walaupun masih ada keinginan dan kemahuan...tapi itu tolak tepi dulu..asalkan hidup aman dan bahagia...itu sudah memadai....

berkat bulan yg mulia juga....hati aku sudah kembali tenang....segala pengalaman pahit sebelum ini...sudah aku flush kan dlm jamban...hahahahahha...harapan semoga tiada lagi kejadian tak diingini akan berlaku lagi...aminn

Monday, September 20

Home Sick!!

hmmm...belum pun seminggu, dah kembali rindu...rindu nak balik kg...hmmm...kesian abah..terpaksa kembali bersendirian....

rindu...rindu.....

salam lebaran.....



tahun ni turn balik raya ke kelantan....yeay!! tahun ni aku berkesempatan untuk ke masjid untuk menunaikan sembahyang raya....

hepi2....raya haji nnti kami akan kembali ke sana....yeeeeeeehhhhaaa!!

we're in maroon color for this year...

sudah kembali ke cubicle itu....

hampir 2minggu bercuti raya...bila mula keje balik..badan rasa lenguh2 je...hahahha...psikologi semata~~

tuntutan duniawi pun kena kerja kan juga.....

byk idea dlm palotak skg ni..tapi masa je yg tak mengizinkan....

byk benda nak kena setel minggu ni.....

:: selamat kembali bekerja...selamat kembali menempuh jamm di KL.... ::

sedih terpaksa tinggalkan anak2 tadi...si abg dah diberitahu dari semalam..tapi pagi tadi nak juga ikut....si adik plak dah tutup pintu rumah n block pintu dgn walker nye....

alahai anak2...nnti petang kita jumpa...sambung gurau senda ok?

seminggu lebih hanya memerap ngan anak2...bila tiba hari ini...terasa macam sayu je...

ok..sambung keje dulu...later akan di update ngan cite raya.....

Sunday, September 19

Salam Aidilfitri

rasanya masih belum terlambat untuk kami mengucapkan selamat hari raya aidilfitri...

mohon ampun dan maaf andai ada terkasar bahasa dan tersilap bicara selama rashatie ber'online'...

bagi sanak saudara dan kenalan...jemput datang ke rumah....pintu rumah sentiasa terbuka untuk menyambut kedatangan semua....

Friday, September 3

Rashatie on yahoo....


kalau dulu...just suka2 je tekan2 kat google.com...kali ni aku saje2 gatal tgn kat yahoo page plak..huhuuh...sampaikan identiti fb pun kluar....

Wednesday, September 1

wiken terakhir di kolumpo

waaaahhhh....kejap je masa berlalu....pejam celik dah dekat penghujung bulan puasa...alahai....

next wiken adalah wiken terakhir kami di kolumpo....yahooo!!! balik kampunggg...oooo...balik kampuuungggg...

sempena cuti raya ni..blog ni akan terabai le sket....balik kampung...byk le agenda aku...waaaahhhh..best gilerrr..tak sabar nak balik ni.....

ari tu ada org tanya balik mana taun ni...pastuh ada la yg tukang jawab nye....balik kelantan le....muka berseri2....happy je....hehehehehe

yeap....balik klantan...bersama adik2 tersayang....menu pagi raya akan disediakan secara jemaah adik beradik je...taun ni xde nasi dagang...taun ni taun pertama kali beraya tanpa nenek...sob..sob...sedey...xpe la...kontrak dia hanya setakat tu saje...kita nye turn pun akan tiba jugak satu hari nanti....

blog ni akan terabai sbb kami dlm tempoh shopping last minit tuk raya...padan muka!!

slalu nye kalau balik kampung..aku akan amik masa satu minggu untuk kemaskan beg...buat list agar xde barang yg tercicir...esp brg anak2....

kepada member blog sume, diucapkan selamat hari raya....maaf zahir batin andai ada terkasar bahasa...ye la...jari jemari aku dok menari je atas keyboard ni...mana la tau kot2 ada yg tersinggung ngan apa yg aku tulis ke hapa.....

pada yg balik kg....drive careful...berhenti rehat kalau ngantuk....biar lambat asal selamat....dpt gak balik kg kan...drp beraya kat spital....

Monday, August 30

Salam Kemerdekaan...

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka


salam kemerdekaan buat seluruh warga malaysia....

apabila terlajak kata...

kadang2 hati penuh rasa marah...
kadang2 hati penuh rasa benci...

tapi situasi ini perlu dihadapi dengan tenang....kerana...

marah itu hanya bersifat sementara...
benci itu hanya seketika....

kerana itu, walau perasaan marah atau benci itu sedang berkuasa...
hendaklah kita bijak mengawal nya...

pesan org tua...jgn sesekali menyakiti hati org lain, walaupun hati kamu disakiti..
jgn sesekali sakitkan perasaan org dgn tutur bicara....
kerana...luka akibat pisau hanya akan tinggalkan parut yg kering...
tetapi luka dek kerana tutur bicara akan meninggalkan kesah pedih buat selamanya....

fikir sebelum bertindak....agar hati tidak terguris...meretakkan ukhuwah yg terjalin...

siapa kita?hanya insan biasa yg punyaa hati dan perasaan...mengerti apa itu pedih..sakit...

bagi aku, kalau tidak mahu hati terluka...jgn sesekali melukakan perasaan org lain...terutama ahli keluarga....

terlajak perahu boleh diundur...terlajak kata...terima la saje akibat nye dari perbuatan sendiri...

alhamdulillah..berkat bulan mulia, hati aku kini lebih tenang.....

hujung minggu bersama keluarga tercinta...gelak tawa bersama adik beradik...menghilangkan stress dan menyiapkan diri aku berhadapan dgn masalah.....

bak kata kak long...adik beradik takkan hampakan aku...dia sedia bila2 masa untuk aku adukan apa jua masalah...jgn disimpan sendirian...

alhamdulillah....selepas segalanya lepas bebas...aku kini kembali tenang....

alhamdulillah....

dah berlima

hmmm...trip wiken yg best giler....hanya sorg je adik aku xde...lepas setel segalanya, aku lepak umah kak long....heaven!! riuh rendah budak2 berlima yg tak puasa tu....paling kesian afiq la...hanya dia je yg tak boleh jalan lagi....abang2 ngan kakak berlari sana sini bermain sama2...end up afiq hanya lepak ngan makcik2 je...hahahaa...walaupun hanya bersama adik beradik di rumah kak long...tetap meriah...rumah kak long dekat dgn rumah parent incik abg so bila balik kg incik abg, adik2 akan follow skali untuk sesi buka puasa kat umah kak long la...cuma aku je la tak leh join...huuhuhuhuuu...xpe laaa...nnti balik kg dah dibawah satu bumbung...boleh la nak buka pose sesama..ye dakk?

irfan ngan afiq......sepanjang kat umah umi long...mmg tanak tido....asyik nak main je....ye la...jarang skali jumpa...bila dah jumpa...mmg main je laaa....

adat budak2 main...ada yg benjol..ada yg luka......

kalau raya taun lepas, raya asing2...taun ni sure gamat le umah tok bah...dorg dah berlima...sure pening pala makcik2 ngan pakcik.....ada 4budak laki ngan sorg budak pompuan yg lagi lasak dr budak laki yg nak kena kontrol.....

Thursday, August 26

terpaksa rela

walaupun terpaksa....ku relakan jua kaki ini untuk melangkah.....

cuma ku pinta, jgn disakiti lagi hati ini...kerana aku sudah tidak mampu untuk menanggungnya lagi...


my dear diary,
aku berharap agar apa yg direncanakan akan berjalan lancar....sesungguhnya aku tak mampu untuk menahan diri aku dari membenci walaupun aku tahu, perasaan itu hanya akan menyakitkan diri aku....pertama kali aku merasakan perasaan yg amat dalam...sakit..pedih...benci...semua bercampur...

my dear diary,
aku harapkan bulan mulia ini akan menyucikan kembali hati aku dr perasaan sebegitu...sebagaimana aku singkir perasaan itu dlm hati aku...begitulah aku singkirkan org yg membuatkan aku berperasaan sebegitu.....sakit occay....

lebih baik begini....kerana hati aku lebih tenang....

Wednesday, August 25

Ahhh...Rindu lagi...

hmmm..bulan puasa....teringat kenangan zaman budak2...zaman bujang dulu...semasa masih bawah tanggungan abah....tak payah nak pikir macam2...just pikir diri sendiri je...kalau la masa boleh berputar kembali....

makin meningkat umur....bila status pun dah bertukar..dah tak boleh nak buat hal sendiri..ada kepala lain yg perlu dipikirkan sekali..penat kan?

bila dok saje2 kat opis, mula la....teringat zaman dolu2...huhuhu..time nak raya camni...sibuk berjalan ke jalan T.A.R...sebelum raya lagi dah survey2 kain pasang untuk adik2....siap ngan tudung n brooch...raya nak pakai sedondon..kalau kaler tak sama...sure cari patern yg sama ngan kaler yg berlainan....belum lagi masuk bab sandle...kalau boleh dr hujung kepala sampai hujung kaki...sume nak sama....dulu bley la...saiz kaki sume lain2...so xde la kes bertukar ke hapa...cuba kalau skg ni...sure ada yg bertukar slipar..sume dah besar panjang....

rindu nye...kalau la boleh balik ke zaman tu...kalau kat kelantan...bulan puasa...aktiviti waktu malam sgt le happening...itu kat kg aku le...pas terawih, kitorg adik beradik termasuk abah skali....pegi kedai yg kat depan surau tu....beli rojak la...keropok laa....colek la....colek kerang adalah yg paling femes masa aku kecik2 dulu...beli sorg satu pastu balik umah..makan ramai2....kdg2 beli ais krim malaysia je sorg satu....

dulu masa bulan puasa...sehari puasa...abah bagi sorg seringgit....so duit seringgit tu la yg kitorg belanja masa balik terawih.....so mmg tak skip le terawih tu...sbb kalau tak pegi terawih...nnti tak dpt le pegi kedai.....

aaahhhh....rindu nye....tapi rindu je..kali ni xde nangis2 dahh....dah tak lama lagi nak balik klantan....boleh la aku wat activiti cam dulu....adik2 aku yg kat kl ni...sume balik ngan aku....so ada la crime partner aku nnti....cuma dah bertambah ahli je.....incik abg ngan 2budak kecik tomei2 tu.....

kalau kak long aku pun balik time sama....lagi ramai le nanti.....time bukak pose...kena extend table...tapi meriah...kat meja pun dah gamat...hehehehehe.....

slalu nye...akan ada acara peraga baju raya...kikikiki...ni zaman kecik2 slalu buat...siap pakai slipar lagik...malam raya dah lepak ngan baju baru....kdg2 tak lena tido...bangun2 tgk jam...dah pagi ke belom....bila dah pagi je...masing2 terjah bilik air...mandi....sbb? nnti boleh pakai baju baruu...pastuh siap2 g masjid...lepas semayang raya....dah siap plan mana nak pegi...hmm..zaman yg aku rasa pasti setiap org ada ceritanya yg tersendiri....

skg? aku amik turn paling last....sejak ada budak kecik....aku dah slalu miss g semayang raya...taun ni..insyaAllah....aku nak bawak anak2 aku round satu kampung...jumpa sedara mara yg dah lama tak jumpa...lagipun...ni 1st raya tuk afiq....

Giliran balik raya...

walaupun taun ni persiapan raya cuma ala kadar je...tapi happy sgt2...tak sabar dah ni...balik awal sket sbb nak merayau kat bazar ramadan dulu...acara makan makanan feveret dulu....

balik mana? taun ni balik kelantan..........

taun ni..menu masih tak dpt dipastikan lagi...xde acara kumpul adik beradik lagi untuk membincangkan perkara ni....

best bila sume adik beradik pakat2 masak...boleh kecoh dapur dibuatnya...sume pakat berkumpul kat dapur....

agenda hari raya dah ada...dah ada jemputan open house....

biskut raya pun dah order...siap order kek lagi....free delivery...malam raya kang dapat.....order ngan member skolah dulu je....siap anta rumah lagi...taun ni aku malas nak hangkut biskut2 raya bawak balik...kang ada yg pecah la apa laaa.....so taun ni rilek......

boleh cabut no plate MaLady n tampal kat dinding umah......tapi kena la cabut angka last tu...

abah..abah...sori ye...dah cuba ambik no yg abah nak...tapi tak dpt...terlebih satu angka pun ok la kan?? nnti achik bawak abah naik g semayang raya....

Monday, August 23

my famili...


i love my famili....

i love my abah...
i love my along...
i love my cinik....
i love my ciwe....
i love my eno...
i love my cicu...

i love my incik abg....
i love my irfan....
i love my afiq...


i love u all and i'm proud to be yours....

ownership by achik...

inilah kehidupan...

kadang2 kita lupa diri bila diasak bermacam2 hal....

pagi tadi selepas sahur...lepak2 depan tv..kali ni channel pilihan adalah astro oasis...masih teringat apa yg dia kata "jika baik tingkah laku dan amalan kita, maka kita akan dapat balasan yang baik, tapi kalau buruk tingkah laku dan amalan kita..maka kita akan dapat balasan yang setimpal dengan nya" juga disebutkan hubungan sesama manusia...hmmm..ini lah yg dikatakan "what u give u get back"...

aku suka dgn life aku sekarang...tenang dan aman...kebahagiaan yg tak penah padam...alhamdulillah...walaupun penah dikecam hebat...keluarga tetap disisi..menguatkan tunjang pertahanan aku agar tidak goyah dan menyerah kalah....

cayalah...fuuh!!! aku bangga dgn diri aku...ada punya keluarga yg terhebat...adik2 yg sentiasa menceriakan hidup dah kakak yg sentiasa sedia mendengar keluh kesah dan memberikan nasihat untuk adik2 nya...kak long kata...hidup ni ibarat roda..kejap kita kat atas...kejap kita kat bawah...so jgn buat tak tentu hala...apa yg org buat tu..biarkan Tuhan saje yg membalas....tapi dgn adik beradik, jgn sesekali bertelagah...kerana kalau kita susah..hanya darah daging kita je yg akan membantu....

yeay!! tahun ni raya kat kelantan..dah byk agenda nak buat ni...wiken jumpa adik2 dah bincang pasal biskut raya..baju raya...taun ni tak sedondon la...cut budget!!

sesi buka puasa bersama keluarga....

hmmm....actually part of famili je....hanya 2org je adik aku yg dapat memenuhi undangan berbuka puasa kali ni....

tapi kali ni bukan bersama adik2 je...sesi buka puasa bersama aunty, uncle and cousins...dorg turun dr batu pahat...dan alang2 dorg ada kat kl..apa salah nye berbuka puasa bersama kan? ....lepas adik aku sampai...kitorg balik tido dulu n pastuh gerak ke umah my aunty...

menu bukak puasa:

nasi kerabu
nasi dagang
ayam percik
gulai ayam
kuih muih...

Thursday, August 19

adik dan abg....2-2 ibu sayang...

semalam, masa nak ambik budak2 ni kat nursery, owner tu bgtau afiq demam...alahai...merah bibir anak ibu...hmmm...macam pakai lipstick la dik....

hmmm...kalau irfan atau afiq demam...mmg bibir dorg merah menyala...sama merah nye ngan warna lipstick aku yg merah menyala tu....hmmm...

terus ke klinik...alahai....bulan2 pose...kalau ikutkan nak pegi malam je...tapi takut karang, panjang plak queue....so nak tanak mmg kena pegi jugakk....

Wednesday, August 18

bermulanya suatu pembaziran...

topik ni paling aku tak suka...tapi aku nak jugak tulis kat sini...sebagai peringatan pada diri sendiri untuk masa yg akan datang.....

selalunye ke bazar ramadhan, aku just beli lauk pauk yg aku dah bajet2 tuk 2org makan je....so xde la membazir kan?

tapi kenapa yea, semalam aku dah terover membeli....actually semlm balik keje agak lambat so just beli je....tapau segala lauk n nasik...pastuh beli pulak kuih muih...agaknya semalam hujan lebat...org tak ramai..so pandangan aku agak clear la kot...dari satu gerai ke satu gerai aku pegi...end-up byk nye aku beli...siap beli tuk sahur.....

pembaziran berlaku bila....ada kuih yg tak abis dan aku lupa masukkan dlm peti sejuk...so sahur tadik, dah ada bau yg kurang menyenangkan....so yg tu..ending nye ke tong sampah...hhuhu..sayang kan!! org lain sampai ada yg tak makan tapi aku.....aduhai...

yang lain2.....beres saje....kan stok tuk sahur skali....so yg mana aku aimkan tuk sahur tu..terus masuk peti sejuk laaa...kuih tu jadik kes sebab selalu nye pas terawih, ada je yg sambung makan.....aduhai...

hopefully no more la pasni....makan kena ikut perut la...bukan ikut tekak je.....baru 8 hari pose...esok2 boleh schedulekan apa yg nak makan...bukan skali round je...

::just peringatan tuk diri sendiri::

Irfan Puasa?

hmmmm....apa kata irfan pasal puasa ye? Ni dialog antara aku ngan irfan pada hari ahad lepas.....

irfan : ibu...irfan puasa la...
ibu : irfan puasa?..puasa tu apa irfan?
irfan :..puasa tak boleh makan...tak boleh minum....
ibu : irfan puasa?
irfan : irfan puasa la ibu....
ibu : kalau irfan puasa...ibu tak masak laaa...
irfan : tapi irfan lapar....
ibu : tadi irfan kata irfan puasa...
irfan : aaaaa...ibu...irfan nak susu...
ibu : irfan puasa tak ni?
irfan : puasa tak boleh makan...tak boleh minum....tapi irfan nak susu...
ibu : puasa boleh minum susu ke?
irfan : boleh....
ibu : errk~~~

irfan...petah je bercakap...bila dah stat...susah le nak benti...ok..pasal puasa tu..dia just tiru je kat cite upin ipin tu...

irfan : ibu...irfan nak nasik...irfan lapar la...
ibu : irfan tak puasa ke?
irfan : takkk
ibu : aik...oklah..nnti ibu ambik...

hmmm..anak ibu...itu belum lagi cite pasal afiq...buat masa ni boleh la...afiq masih tak bcakap lagi...rumah aku riuh ngan irfan...dok bcerita..pasal tu la..ini laaa...pasal nursery...pasal kawan2...pasal game la...pasal cite kat tv laaa...diam bila mulut dia di tutup ngan botol susu jek....

irfan : ibu...irfan dah iinyang....
ibu : irfan dah kenyang? ala...sikit je lagik...
irfan : ibu ni...irfan puasa la...
ibu : errkk~~

ok done....takpe..lagipun irfan baru 3tahun....later nnti akan aku ceritakan apa sebenarnya maksud puasa....buat masa skg aku just let him enjoy his childhood...sayang irfan!!

Tuesday, August 17

minggu tuk adik2

hmmm...the time has come....tgh nak set ngan adik2 aku tuk bukak pose sesama...

happy!!..

Good Luck!!

hari ni....hari pertama adik ipar aku kat kompani baru dia...wish u all the best...

Monday, August 16

Ikan Bilis Petai

ikan bilis digoreng dan ketepikan
petai dibelah dan dipotong 4

2ulas bawang putih - ditumbuk kasar
3biji cili padi  - ditumbuk kasar

1 biji bawang besar - mayang halus

1 sudu cili giling
1 sudu sos tiram

sedikit minyak untuk menumis

- tumis bahan tumbuk sampai naik bau.
- masukkan cili giling dan sos tiram. masak sampai sambal menjadi garing
-  masukkan petai dan bawang besar.
- bila bawang besar agak layu, masukkan ikan bilis dan kacau rata.

:: tak perlu garam::

Ikan Lemak Kunyit

ikan - lumur ngan garam sket n goreng

bahan blend
*********
4biji bawang merah
2ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
sedikit belacan
1 inci kunyit hidup (boleh jugak pakai kunyit serbuk)\
4tangkai cili padi

sehelai daun kunyit - potong
santan 1cawan

- tumis bahan blend sampai naik bau
- masukkan santan
- masukkan daun kunyit
- masukkan sedikit garam...
- masukkan ikan yg sudah digoreng....

:: selalu nye masak pakai ikan cencaru..kali ni try ngan ikan sardin plak ::

apa buffered earning ngan metered earning ni?

kepada nuffies yg lama2..otai laaa senang cite kan...

nak tanya la...apa dia buffered earning ni? dan apa plak metered earning? kalau boleh dalam bahasa yg paling mudah dipahami la ekk....

income dia camne ekk?....

spring cleaning on weekend!!

hmmm..dah lama rasanya tak buat spring clean!..skali buat..huh!! jenuh...nak2 buat bulan pose...kejap2 berenti rehat...adoyai...byk nye barang kat umah....

aktiviti ni bermula di dapur....punggah segala barang2..mana yg dah tanak pakai...put aside...yg mana dah takleh pakai...ke tong sampah...yg mana masih boleh pakai...boleh disedekahkan kat org....a.k.a letak je kat peti donation tu...nnti dorg nak jual ke hapa ke...ikutla...kalau ikut, mmg ada tempat nak lupuskan barang2 tu...a.k.a jual!! yg rosak pun dorg beli tapi ngan harga murah le....hmm..tapi aku yg malas..malas nak kontek segala nombor..nak geledah nombor tepon satu hal....nak kena letak brg2 tu dlm umah satu hal....

nama nye spring clean!! tapi kan...tak abis kemas pun....tak larat le....ngan budak kecik yg masih menyusu..mana la boleh nak tumpu....

tapi at least...dapur aku kemas!! hahahhaha...nnti smbg balik le...bulan pose, kena wat part by part le....kalu tak..tak daya le..kang tak pepasal berbuka ngan meggi mee jek...

Friday, August 13

hmmm..friday suda~~

Alkisahnye, sebelum pose ari tu…aku dah bukak kotak alarm clock yg kitorg beli last year…lama gilakk…bunyi ya amat bising!! So pakai la dulu wat kejut pagi….

Sebelum pose gak…jam tu dah rosak…alarm still bunyi tapi dah tak bley nak adjust masa…so untuk sahur..terpaksa la pakai alarm clock dkt phone jek…

Malam tadik nye hal…irfan main game smpi abis bateri….ya ampunn…

Natijah nye, aku tersedar pkl 530 pagi!!! Lagi 13 minit nak imsak!!

Terus kejut incik abg tuk sahur…

Menu?

Aku just bancuh oat dan 2keping roti yg disapu lady’s choice….done!!

Ngam2 jek ngan imsak….lepas sahur yg ala kadar…terus aku siapkan beg nursery budak2..kemas dapur yg berminyak…(bibik xde, umah ala2 berselerak yg tak berkemas….) mgu lepas aku demam….so mmg umah tak berkemas laaa…

Hmmm..today dah Friday….so esok bley la kemas2 apa yg patut….hopefully bibik dapat masuk Malaysia esok jugak!! Semlm call..ckp dah kat medan nak turun ke batam dahh….so by tomorrow mebi dah on da way ke Malaysia…..

Bibik dah ada kang..boleh la aku masak menu yg best2 sket tuk berbuka…(hmmm..aku tak masak lagi la…2-2 hari makan makanan yg beli je…huhuhu..sadiss)

org lain yg puasa..org lain yg kebulur....

Semalam hari pertama bukak puasa kat luar….hmm, baru 2nd day puasa…dgn budak2 aku hangkut skali…mana pegi??pizza hut taman connaught la..dekat ngan umah je…lagi pun situ tak ramai org…kitorg masuk pkl 7pm pun masih lengang!! So order je n inform the waiter that we like to have it by maghrib..deal!!

Alkisah anak2 aku…alahai..mula2 mmg la behave je…irfan dgn iphone je kat tgn…main game…afiq buat agenda tersendiri….diam elok je….skali hamik ko!!

Bila 7:25pm camtu…mula2 dorg serve sup…afiq dah macam budak kebulur 10tahun tak makan….pastuh dtg plak spaghetti…turn irfan plak…habis separuh dia telan….by maghrib…aku Cuma minum air je dulu…layan anak2 makan…..

Yg paling kelakar adalah afiq….ya ampun….kat nursery adik tak makan ke dik? Kebulur yg amat ni…nasib baik ada food yg adik bley telan dikk!! Stat dari food sampai…hingga la dah nak balik...afiq makan tak berenti….ujan rebut pun berenti dikk…hehhehe….irfan??perut dah beralas..cukup la!! Begitu la dia..sejak dulu…tak penah lebih…cukup sekadar quarter plate of Bolognese ngan chicken wing seketul…

Gambar tak berambik sbb iphone aku kat tangan irfan sepanjang masa….modal buat dia duduk diam tanpa byk songehh….

masuk keta....afiq smbg menyusu plak....last2 tido....hohoho...kenyang yg amat le tu...alahai adik...1st time makan luar bawak afiq...slalu nye beli tapaw atau delivery jekk...

ok pasni....no more ekk...

Thursday, August 12

ada org tak puasa....*..aha..tak tau, nnti cakap cikgu..*

pssttt...pppssstt...tadik kan masa aku masuk parking keta...nmpk ada org tak puasa..makan dlm keta...isk..isk...kalau pompuan aku paham la...ni..adoyaii....incik abg aku kata mebi dia 2 alam kot...hari ni dia uzur... errkk~~~

hmmm...no komen la kalu camtu...

bila mau bayar arrr??

Ada jugak org camni….tau meminjam tapi tak tau nak bayar balik….tensen tull…mmg la dia mintak pinjam ngan laki aku..tapi laki aku mintak ngan aku…..janji nye seminggu nak bayar balik…ni dah berbulan dahh..kalau sikit tak pe..ni makan ribu gak….bengong ke hapa org camni…munafik…pandai berjanji…org bagi sebab kata akan bayar balik dlm masa seminggu jek….dia ingat aku cap duit ke hapa…

Kalau dia kata nak bayar ansur2 bley gak aku terima…ni main diam je…apa kess…dah le menyusahkan aku ngan laki aku…duit yg pinjam pun tak berbayar balik lagi….hmm….jgn sampai aku yg pi mintak sendiri dah le ye….kang tak pepasal ko malu wehhh…kang semua org tau perangai ko camni….

Air mata di bulan puasa....

Bila tiba bulan puasa ni mesti ada menu yg kita nak sgt makan kan? Lebih2 lagi kalau dah berjauhan dari kampong…teringat zaman kanak2 dulu….macam2 juadah arwah umi masak semata nak galakkan kami berpuasa…

Bila umi dah takde…bulan puasa kami sambut seadanya sahaja…kami adik beradik sama2 masak….arwah meninggal masa aku umur 12tahun…masa tu tak reti masak..kerja rumah pun tak reti buat….bila arwah pergi dalam keadaan macam tu, kelam kabut juga la dibuat nya….nasib baik abah terer masak….nak tanak kami adik beradik blaja masak sama-sama…..abah jadi cikgu masak...hehehhe

Tahun ni dah tahun ke 11 aku berpuasa di KL….adik2 pun dah merata duduk nye….abah tinggal sorg2 je kat rumah…..alahai…bila la nak balik ni…rindu nak balik berbuka di kampong….walaupun juadah disediakan sendiri…tapi feel tu lain....

Rindu adik2…rindu abah….rindu semuanya yg ada kat kampong……rindukan suasana kat sana…skg ni incik abg tgh blaja….so amat payah nak selit masa balik sana…nak tanak kena gak tunggu raya….nnti boleh la amik cuti awal sket..balik berbuka puasa di sana…terawih dan chit chatting ngan famili…..aduhai…rindu nyee….

alahai….setiap kali terkenangkan kampong…pasti air mata ini akan menitis lagi…..

Wednesday, August 11

aku yg cerewet...

kekkeke..plan nye nak masak simple je tuk sahur.....sbb xde idea nak masak apa...

so seawal 430 aku dah bangun (actually dah terlambat bagi aku yg plan nak masak daging)....masak nasik...lepas tu potong2 daging , itupun dah amik masa 15minit.....nak buat daging sambal dah lambat le pulak....last2 sume daging aku masukkan dlm periuk...masukkan air...buat je sup daging...abis cite...kapel kan pulak ngan telur dadar bawang....

aku yg cerewet...tekak nak makan daging sambal..tapi jadik sup daging...amik nasik sikit..n makan je....tekak macam nak tanak je telan sume tu....hmmm..kenapa la aku makin cerewet bab food lately ni?

incik abg makan cam ok je.....nasib baik daging tu elok je..tak liat....

hmm..kami bersahur bersama anak2 jugak.....budak2 terbangun....nasib baik tak meragam.....kalau takk

afiq oh afiq......

entah kenapa..malam tadi susah sgt nak lelapkan mata...lunch semlm kami ber kenny's so ada la muffin 2ketul aku bawak balik untuk irfan.....

si afiq sama sebok je dok nganga skali...hehhehe...nasib baik dah 8bulan...so bagi je la sikit....lepas makan muffin..rilek jap...sementara menunggu maghrib...incik abg masih belum balik.....

lepas maghrib, irfan dah mintak nak makan..lapar katanya....afiq pun sama...dah gelisah je....so mula2 setelkan adik dulu...panaskan bubur dlm warmer...hmm..tak cukup, aku topup ngan nestum....bila afiq dah kenyang..baru boleh suapkan irfan pulak...menu malam tadik adalah bihun sup....yummy!! tgh suapkan irfan, afiq dah dtg mengacau.....nak makan jugak!!hahahhaa..so suapkan sup je la...waaa..beria dia makan....dah le petang dah makan muffin separuh.....malam makan bubur nasik pastuh nestum...pastuh join skali ngan abg makan bihun sup...aiyakk.....

lepas budak2 makan...aku biarkan dorg lepak sat depan tv.....afiq yg kekenyangan dah ngantuk!!!....slalu nye payah nak tidokan budak kecik sorg ni....aku ajak irfan masuk tido...letak je atas bantal...afiq dah tido...uiihh..senangnye...kenyang nye pasal....hmmmm....

lepas afiq tido, aku kembali ke dapur...keluarkan daging untuk masak sahur...target nak buat daging goreng sambal je...kemas kan dapur skali.....dlm kul 1030 aku join bebudak tido....sejam lepas tu baru incik abg balik....since payah sgt nak tido, aku kluar balik...lepak depan tv sat..temankan incik abg makan bihun sup....lepak2..borak2...ngantuk la pulak...nak masak sahur, daging masih di tahap beku....hmmmm

tapi yg paling aku suka sgt malam tadik....afiq yg amat senang tido...alahai...tido kekenyangan...tido pulas...godek camne skali pun, mmg tak terjaga....hahahaa

Tuesday, August 10

menu pertama....

sahur nanti nak masak apa ye? bagi aku yg jarang2 sgt masak kat umah....mmg le xde idea nak masak apa....

taun lepas pun aku lupa aku masak apa....hmmmm...ni nak kena plan awal2 nak makan apa tuk sahur...dalam fridge cuma ada ikan..daging...yg sememang nya takleh nak combine....selain tu ada telur...ikan bilis...ikan kering...masih blurr lagik nak makan apa...

susah2 sgt...masak nasi + telur mata + kicap....sudah!!

jiwa yang sakit....

tidak aku nafikan...jiwa aku tgh sakit skg...sakit dek kerana terlalu lama menyimpan perasaan.....mana aku nak luahkan? mana aku nak mengadu?

sedikit demi sedikit aku lepaskan...aku luahkan pada famili tercinta...aku beruntung mempunyai keluarga yang menyayangi aku..tak kira adik mahupun kakak...semua menyokong aku dari belakang...jadi tunjang pada kekuatan aku selama ini....

aku tak pernah merasai perasaan sebegini selama ini...perasaan yang bercampur baur...benci, meluat, menyampah......

sempena bulan yg mulia ini...aku akan cuba ubati luka hati ku ini....

bak kata famili....aku harus kuat....kuat untuk mempertahankan sebuah kehidupan yang dipanggil rumah tangga dan harus kuat untuk anak2......

bila jiwa kacau....seluruh anggota badan turut terasa....insyaAllah..akan ku cuba ubati hati ini dan aku akan hindari org yg membuat aku berperasaan begini.....

apakah nilai sebuah rumah tangga?

dulu masa bujang, org sibuk dok tanya...dah ada bf ke belum...
bila dah ada bf, org dok risik bila nak kawen? kalau xde calon..nak kenalkan sorg...
hmmmm..bila dah kawen....org tanya, xde isi lagi ke? ke planning?
bila dah ada baby....org diam kejap....
masing2 dok bandingkan..baby ni ikut muka sape ye...comel ke....kiut ke...itam ke..putih ke....tapi mustahil la itam sbb mak pak nye putih...walaupun tak melepak...

bila anak dah jejak umur setahun...org dah mula2 tanya bila anak ke 2?...
skg ni dah ada budak kecik....so totally dah xde isu kot....

apakah nilai sebuah kehidupan?
adakah ia nya diukur dgn sebuah perkahwinan?
dan apakah nilai sebuah perkahwinan?

seperti pantai...ombak datang silih berganti....kalau ada perselisihan paham...org kata, adatla idup berumah tangga....

tapi bagaimana pula kalau tetiba ada ikan todak yg menyerang? kalau kuat...tahan le ikatan itu...kalau lemah bagaimana pula? mungkin ikatan itu akan terlerai jua....

bagi aku...rumah tangga itu aku yg punya...so kalau ada org lain yg sibuk nak kacau..."over my dead body" dulu k? aku tak kisah le sape pun...

bagi aku...nilai sebuah rumah tangga diukur dari segi ketaatan dan kasih sayang yang terabadi dlm penyatuan dua jiwa....untuk hidup bersama..tak kira apa yg berlaku..tak kira siapa pun yg dtg...akan dihadapi bersama....lantak la siapa jua yg nak buat kacau...ada kitorg kesah ke? hahahaahha....

bagi aku..org yg nak buat kacau tu...tak ubah seperti lalat busuk....skali aku ridsect kan..jatuh terkulai...pastuh aku pijak sampai mampus......

soklan aku.....ada lagi ke yg nak kacau rumah tangga aku pasni?

selamat berpuasa...

puasa pun belum...tapi pasaraya dah mula buat jualan hari raya...hehehehhe...advanced gitu..

tahun ni 1st time aku berpuasa dan breastfeed afiq....masa irfan dulu agak jahil sket pasal bf ni....so mmg awal2 dah sumbat ngan susu formula....hmmm..kesian irfan....

hopefully aku dapat puasa seperti biasa....

selamat berpuasa kepada semua dan gunakanlah bulan yg mulia ini dengan sebaik mungkin.....

tahun ni...awal puasa, kami kat kl je...taun lepas kat klantan for the 1st day...hmmm...xpe la..memana pun sama....rindu nye nak balik klantan.....apa agaknye menu sahur dan berbuka abah hari pertama puasa ye....sob..sob..sob....sedey worrr....

Monday, August 9

hari tanpa ubat....

hmmm...penat nya hari ni...demam dah ok..tapi sendi2 masih lenguh lesu....alahai...doktor kata, kalau macam tu angin je....so aku ada ubat angin n ubat tuk rehatkan otot.....rehatkan otot xpe...jgn rehatkan otak dah le....hikhikhik

tapi aku ni kalau bab ubat tu...agak liat sket laaaaa...huhuhuh...bila demam dah baik...mula la lupakan je ubat2 tu...

tapi aku rasa bukan aku sorg perangai camtu kan? kan?

happy belated birthday....

entry yang dah terlambat 2hari......

oklah....happy belated besday to my sister...cinik....7/8
and
happy belated besday to my dearest abah....8/8

hadiah taun ni pospone ke raya ok....

nak balik kampung...waaaa...windu nye kat abah...tapi apakan daya....incik abg masih berkelas...iskk...

cinik...cinik berani tak drive keta besar itu? kalau brani..boleh la drive MaLady....jom arr kita balik...

Sunday, August 8

my new gadget...

hmmm..hari tu aku bagi hint yg aku dpt something kan.....ok..gadget terbaru aku adalah HP EliteBook....n i get it for free....waaaa..best hidup kan...hahahhah

aku godek2 notebook baru aku ni time weekend je...weekdays, dah bersama notebook kerja..notebook baru ni just for leisure jek....

akhirnya aku announce jugak gadget baru aku ni kan?kan?hehehehhehehe...jangan jeles k....*atau dalam bahasa lain...aku xde idea nak tulis apa...kekeke...*

cuti-cuti weekend

since last week aku tak berweekend sgt sbb bedrest, kali ni pun tak kluar sgt2...sbb badan masih weak...so juat lepak2 kat rumah saja...bibik pun xde ni,umah a bit messy...aku cuma sapu2 lantai je...basuh baju n sidai....lipat nye tak...hahhaha..tunggu bibik balik setelkan smua...hahaaha...lantai kena la sapu sbb si kecik afiq tgh lasak merangkak ke serata rumah...

sabtu pagi aku cuma masak nasik goreng untuk breakfast....lunch ngan dinner sume order dari luar....hmmm...incik abg yg belikan lunch n dinner kitorg...sebagai balasan, aku siapkan assignment dia...hahahahhaa...

ahad pagi, aku rasa demam dah almost gone....pepagi irfan dah request nak makan nasik ayam,....huhuhu...so aku just masak nasi dan sup ayam, walaupun aku agak tak berapa gemar ayam masak sup....untuk aku, just gorengkan ikan kering je...

mula2 aku mandikan si kecik afiq...dan diikuti dgn abg irfan....lepas mandikan budak2 ni kami berbreakfast dgn amannya...irfan had a nasik with chicken soup and carrot....afiq pula had a bubur nasik with carrot....aku pula cuma nasik n ikan kering...h

bulan puasa dah dekat ni...hmm....haruslah stock up bahan2 mentah...ye dakk?

lagi 2-3 hari, bibik akan masuk malaysia...so xde la aku terkejar2 nanti...

since ni puasa aku yg pertama as a breastfeeding mum... aku harap segalanya berjalan lancar seperti biasa....insyaAllah...

Saturday, August 7

salam dinihari sabtu...

hmm..sangat tak best bila terjaga2 camm ni...amat payah nak tido balik...

malam ni aku hanya bertemankan irfan dan afiq je...incik abg ada keje la pulak...hmm..awal bulan...time dia tuk standby...biasa la dah keje bhgn network...nak2 duduk plak kat bhgn kualiti...24x7 nak kena ready je....

aku bangun kejutkan irfan suh tido dlm bilik...afiq mmg dari tadik berimpit je ngan aku....so bila abag nye dah ada...senang sikit nak ke bilik air...

alahai abg..alahai adik...tido pun berpegang tangan...irfan dah boleh diharap untuk menjaga afiq...kalau adik terbangun ke...irfan akan tepuk afiq pelan2 dan ajak tido balik....hmm...how sweet....

Friday, August 6

alamak...dah jumaat laaa...

hmmm..nmpk len macam je tajuk jumaat aku kali ni...

last week, jumaat aku dihabiskan kat imigresen putrajaya...setelkan pasal bibik....balik umah malam tu demam teruk...aku kena bedrest sepanjang weekend...plan weekend yg lepas pun tak terbuat...incik abg cuti..tapi kitorg lepak umah je...ada org dtg pasang ekon kat 2nd bedroom...dgn tahlil yang aku tak dpt hadir, sbb aku tido je malam tu...aku just bagi green light untuk bibik turun...begitu juga dgn agenda gotong royong penduduk blok....aku stay kat rumah dgn si kecik je...

demam panas aku berlanjutan ke hari selasa....so hari rabu baru aku masuk opis..itupun dgn bersweater dan berstoking tebal...kesan lebam kena cucuk pun ada lagi....

dan..hari ni dah jumaat....hari yg aku baru je tinggal kan sweater dan stoking itu...hari ni aku dah rasa ok...tapi...alahai..dah jumaat ye...

hari ni bermula nya pikom pc fair kat klcc dan sogo sale....aku? tak mo la pegi kat tempat crowded camtu....walaupun demam dah kebah tapi bukan 100% lagi..kepala masih pening.....dan hari ni aku baru brani nak drive..itupun..just follow the lane...takde nye nak tukar2 lane...ikut je...itu sebab hari ni aku masuk keje kul 9:45AM...hehehehh..

mata aku pun dah bercuti dari memakai cermin mata for few hrs setiap hari...pakai cermin mata hanya untuk drive sahaja....selain dr tu...selagi mata aku boleh survive...aku rasa better jgn pakai dulu...tunggu sampai sakit kepala aku benar2 ilang...hilang terus...tanpa perlu sebarang ubat!!

esok dah sabtu...nak pegi mana? lepak umah je....sejak bibik balik ni...umah dah tunggang langgang...bersepah...hihihihihi

news on paper...

aduhai....seram bulu tengkuk bila baca paper lately ni...macam2 hal....kes rogol, cabul..culik....yang semuanya melibatkan kanak2...aduhhh

bagaimana ye cara nak menangani dan mengelakkan ia nya dari berlaku? hmmm...walaupun buah hati aku 2-2 nye lelaki...tapi risau tetap ada...ingat kan kes yg dulu..budak lelaki di liwat cikgu...hmmm..itu budak lelaki...budak perempuan...lagi la nak berjaga2...sure tak tenang nak keje...ada satu ketika dulu..bayi 8 bulan di cabul...ada juga kes yg di rogol anak baby sitter...aduhhh...

skg ni hari2 kes rogol je kat paper..hati ibu mana yg tak runsing....walaupun anak aku lelaki...tapi kemungkinan nanti akan ditakdirkan mendapat anak perempuan...siapa tahu kan? aku rasa time tu aku kena ready untuk berhenti keje kot....

Wednesday, August 4

blog and facebook

hmm...hi kawan2 blogger.....

tak dinafikan, ada antara blogger ni kawan saya jugak kat FB....cuma saya harap...kalau ada lagi nak add saya kat FB, sila bagitau awal2 ye...sbb slalu nye mmg saya akan tapis dulu..kang ada pulak yg terasa bila dah di remove karang

atas sebab keselamatan...sebarang profile tanpa gambar takkan di approved kan...




## Belajar Dari Kesilapan. Busuk bangkai dapat di hidu....busuk hati sape yang tau ##

bedrest on weekend....

lain macam je tajuk...yeap...aku demam....demam panas yang di sangkakan denggi....so, berlubang gak le tangan n lengan aku...doktor ambik darah....

asalnye...28/7 tu aku dah mula goyang..sakit kepala...migrain kot.....so dah ber mc satu hari....

jumaat petang tu...dah mula rasa seram sejuk....lepas balik umah....mmg dah tak larat sesgt...since ubat demam dah ada kat rumah....so xde la plak nak g klinik....

sabtu dan ahad...incik abg ada hal....nasib baik ada maid..boleh tgkkan budak berdua tuh.....kepala terasa mcm nak meletup je...dgn bahang panas badan lagik...aircond ngan kipas...aku haramkan berfungsi....huhuhuhu...sejuk menggigit smpi ke tulang....

hari ahad tu..aku dah tak larat sgt2.....bila incik abg balik..terus aku ajak g klinik..sbb isnin aku dah keje....

ahad tu...doktor cek suhu bdn....mmg panas yg amat....so doktor suspect denggi....terus kena cucuk smpi 2jarum...aduss..berlubang kat lengan ngan kat tangan...smpi skg masih lebam....uhuksss..selain tu aku dpt mc tuk isnin....n tgu result darah camne....

isnin blood test result dah kluar....nasib baik clear!!....cuma demam panas sahajaa...alhamdulillah....kalau la denggi..kesian anak aku...

aku bgtau bdn aku masih weak...so doktor just ckp...kalau tak larat lagi...selasa dtg balik....

so selasa tgh hari..aku check in klinik balik....untuk cek blood pressure sume....mula batuk2 yg tarik saraf tulang blakang aku skali...sakit tawww.....

hari rabu baru aku masuk keje...itupun jalan masih tak betul lagik...hmmm...

bila dah jadik camni...baru aku sedar yg aku bukan remaja ribena lagik....uhuks...tapi aku masih 20s tawww......

kesihatan perlu dijaga....aku tak mo demam macam tu lagik....habis satu badan tak berfungsi...kepala yg berdenyut bagai nak pecah....ngan badan sakit..bagai dicucuk2...dr pinggang ke bawah...seram sejuk, sendi2 bagai takde daya...lenguh seluruh badan...2x aku hampir jatuh pitam....nasib baik kat rumah.....

so weekend aku yg tak best sbb aku bedrest je...hmmm...

no more fastfood.....
no more soft drink.....
no ice....

bila la..nak fully recovered ni...dok opis pun kepala masih nyutnyut lagi ni......tak larat leeee....siapa la aku nak offkan ekon... :D

Saturday, July 31

hehehe

hmmm....semlm baru kata nak pose bertenet....kikiki....

kepenatan yg semalam tak habis...ending dgn aku demam...balik keje semlm terus berselubung sampai sekarang....


demam tapi masih sempat ber online....

Friday, July 30

internet and me...

hmmm...internet and me...my notebook and my life....

aku rasa aku lagi lama spend masa dgn notebook with internet connection drp anak2 aku...hmmm..nak buat macam mana kan....dah ini sumber mata pencarian...uhuks...

aku rasa wiken ni...i shud bercuti dr memblog or anything else....facebook ke hapa ke...

cuma satu je....boleh ke?

walaupun notebook dah simpan..aku masih ada iPhone yg aku guna untuk browsing...aduyaii....

i shud take leave from internet......and spend my time with my kids....

ok..ok...kali ni weekend tanpa internet.....no wifi....no broadband...

Jumaat yang kelam kabut...

alhamdulillah..segala nya selesai....walaupun kena bayar extra money...takpe la...redha je la....dari tgh hari aku di putrajaya...membawa sampai ke petang...(sepatutnya aku ambik cuti kot....balik opis kul 5.15...huhu..sape nak jawab ni)...sori bebanyak...skg ni ada masalah sket...aku terpaksa...bukan tanak amik cuti...tapi agenda tanpa perancangan....sepatutnye hanya incik abg dah bibik sahaja..tapi ntah kenapa...tergerak hati untuk ikut serta...hmmm..ada rahmat disebalik nya...anak2 takde sape nak jaga....so pasni...any punishment, kena terima la dgn redha...seram sejuk gak masuk opis tadik..tak penah2 aku masuk keje yg hanya tinggal bape minit lagi untuk masa balik....

aku rasa better aku stay kejap...buat apa yg patut...rasa segan dlm hati tak padam lagik...aku kena bayar balik 5jam ni....tapi semlm aku dah over stay kat opis smpi jam 8....so dah topup 2jam 30minit.....so ada lagik 2jam 30minit yang harus aku bayar balik....

hari ni memang kelam kabut sgt2....tapi at least masalah aku pasal maid dah setel...hmmm...dok ralit anta email kat HR, aku dpt satu notification...ada some amount di bank in ke dlm akaun aku....hmmm...bukak online banking kejap...apa yg aku nmpk....ada double paid pada MaLady....hmmm..amount yg bukan sedikit...yang aku rasa satu bulan gaji pada org lain....tapi rezeki dtg dari Allah....ada in dan ada out..tapi aku rasa keadaan aku masih stabil.....

aku call call center dorg untuk tanyakan pasal status auto paid akaun MaLady dan Call agent just suruh aku call branch yg mana handle pasal urusan MaLady...untuk confirmkan status pembayaran MaLady, aku contact terus person in charge yg kendalikan urusan jual beli MaLady dulu...alhamdulillah..akan ada pembayaran balik....dia dah notice pasal payment dr aku...and just tunggu call dari aku je....so segala transaction detail sumer dia dah ada...aku cuma perlu kemukakan surat yg mengatakan aku dah buat pembayaran pada akaun MaLady...so setel jugak....hmmm...walaupun aku call pada jam 630PM...masih angkat phone n answer my call nicely....double tumb up for service bank kuning itu.....for both...call center and the person in charge.....

the another weekend is coming.....

hooray...today is friday....the good news is..our problem can be solved but....with some extra money....oklah drp rugi terus....

slalu nye friday is come together with the weekend plan...tapi kali ni...xde plan pape lagik...since adik aku balik kg....plan nak balik gak..tapi ada hal yg kena setelkan kat sini....so later la kot balik klantan....

apa yang best hari jumaat sebab esok aku boleh rilek2 kat umah....boleh mandikan anak2...boleh masak tuk famili...dan hari sabtu juga aku gunakan untuk sediakan bekalan makanan afiq untuk seminggu....

minggu ni xde trip ke mana2...for august also xde trip ke mana2....sbb bulan pose kan...

hari ni byk hal nak kena setelkan....itu yg tak best tuh....so sat lagi aku akan berada di putrajaya........

Thursday, July 29

pantang larang ketika hamil...

sebelum aku lupa...baik aku catit kat sini jek....pantang larang ni aku kutip ngan makcik2 dan arwah nenek aku.....plus my beloved sister...love u all..

sepanjang hamil, mulut nak kena jaga...sbb mulut badan binasa....ok..pantang larang ni bukan untuk wanita hamil sahaja ye...ia jugak untuk bapak budak itu skali...makcik2 pesan...jaga pemakanan....dan juga sumber makanan tersebut...dan jgn sesekali menyumpah makanan...kalau tak suka sekali pun...diamkan saja....kdg2 kita kutuk food ni tak sedap...air tu tawar..payau....nasik ni masin..tak sedap...lebih baik luahkan drp telan...sbb, makanan itu akan masuk n jadi darah daging kita dan zuriat kita....

nenek aku pesan...jgn lalu bawah ampaian...jgn makan berdiri...*yg ni aku dah langgar punn...ye la...dok apartmen...mmg atas kepala penuh ampaian..pastuh masa time raya, jamuan makan kat client site...mana ada kerusi...huhuhuhu...sbb tu irfan cerewet kot...hmmm..yg tu akan di re-develop kemudian....

jgn bukak plastik pakai gunting..nnti susah nak branak normal...hehehe...iye la sgt...kalau dah simpul mati...nak wat camne......yg ni pun aku dah langgar...tapi masa peknen kan si afiq tu..mmg tak pakai gunting pun...aku bukak je slow2...tapi end-up cezer gak....

dan byk lagi laaaa....

tapi bagi aku...yg paling org2 pesan yg first tu la...jaga mulut....jgn buat org kecik hati....sbb ikut petua org....apa yg keluar dr mulut kita...itu la yg akan develop anak kita camne...n apa di doakan org...akan turut terkenan jugak....yg ni mmg aku jaga sgt2.....sbb tu anak aku sweet je....kekeke...

oklah..tak sempat nak bebel lebih...incik abg dah on da way nak pick up aku....kena kemas notebook n chow.....walaupun tak peknen..tapi incik abg tetap ada je...sbb ari ni aku sakit kepala....adusss

aduhhh..sakit nye kepala ku...

semalam dah ber 'mc' due to back pain ngan sakit kepala...hmmm...doktor kata tension juga menyumbang ke arah itu....nak kata pasal keje...hmmm..its manageable...hmm..n its totally about personal matters la...hmmm..mebi jugak laaa....

back pain pulak disebabkan dos bius yg dicucuk pada spinal cord...yg aku dah ambik 2x masa deliver irfan dan afiq dulu...plus aku penah jatuh masa ngandungkan irfan....tapi alhamdulillah anak2 aku selamat.....

dgn ber mc sehari dpt la aku tenangkan fikiran aku kejap....

tapi kalau pasal keje....kdg2 je kot headache....selebih nya still under control...

baru aku prasan yg lately ni aku xde membebel pasal anak2..hehehhehe...

kan aku dah ckp....

hmmm..puasa dah nak dekat...pastuh raya pulak...adoyaii....hmm, skg tgh pening pasal maid...

namanye 1st time...pastuh org yg nak incharge pasal ni pun asyik dok kata jgn risau...sume ok...dah tak payah buat apa2...so aku just tunggu and tunggu sampai maid tu tiba...aku dah baca kat web imig n tanya member opis yg dah amik maid...mmg ada procedure sume...tapi ckp aku korg tak mo dgr.....

tapi apa yg jadik skg? maid tu masuk as visitor...adoyaii...hmmm...so kes ni aku dah refer ke imigresen...satu hal la pulak...semua nak kena mula balik ke step 1...nak kena anta dia balik dulu n setelkan semua nya semula...ok..kali ni tak mau dah 100% pcaya..

bila dah jadik camni..nak ckp apa? aku dah argue awal2 dulu..tapi apa yg aku ckp smua nya tanak dgr....balik2 dorg ckp jgn risau...semua ok....dah jadik camni nak ckp apa? kan aku dah cakap........

so hal tu dah setel...cuma kena anta balik...at least procedure sume aku dah tau...borang2 yg berkaitan pun aku dah ada...yg memeningkan aku skg, ialah anak2...hmmmm...samada aku kena hanta balik kat nursery (tawakkal je la) atau pun bagi babysitter yg jaga dorg ni jaga balik (itupun kalau dia nak jaga...)

proses ini akan mengambil masa 1-3bulan...cuma berharap semuanya akan berjalan lancar...

Tuesday, July 27

kepada yang berkenaan

kepada yang berkenaan...aku mintak tolong sgt2...jgn kacau hidup aku...jgn gugat ketenteraman rumah tangga aku.....jgn kacau famili aku....tolong jaga famili sendiri..itu lebih baik drp korg dok buat citer memacam pasal famili aku....

aku tau korg baca blog ni....

Monday, July 26

hmmm

main letak je background ni..hmm...kena cari yg lagi sesuai...yg ni hanya sementara sahaja....

Home Deco Pt 4

hmmmm...dah mai dahh...

dah mai mood nak deco2 umah ni...cuma tukang rumah je tak available lagik?
nak deco apa? takde pecah2 laaa...cuma re-structure yg memerlukan drilling ngan tambah suis.....my incik abg tak berani nak buat...takut jatuh oven ku yang canggih itu...

spam....

tak habis2 ngan spam....isi kandungan yg sama...url yg sama...cuma sender je berlainan.....

Sunday, July 25

See you next week...

ahad yang bakal berakhir lagi beberapa jam...welcome back to work...bunyi cam best je kan? best tak best pun..itu hakikat yang perlu di lalui...takkan selama nye nak hari ahad je...kikikikiki....

perlu lalui 5hari lagi untuk kembali berweekend....yeap...see you next week..semoga minggu ini minggu yg diberkati seperti biasa....

Cencaru Bakar dengan Air Asam

bersihkan ikan cencaru, perap dgn bawang merah + halia + garam + serbuk kunyit - bakar

Air Asam
********
tomato dan bawang besar - potong dadu
tumbuk cili padi dan belacan bakar
air asam jawa

campur semua bahan, imbangkan rasa dengan garam dan gula

Gulai Lemak Ikan Masin

bahan blend
**********
bawang merah
cili padi
kunyit - boleh ganti dengan serbuk kunyit

serai - ketuk
nenas - ikut suka
santan
ikan masin
garam
gula

campur semua bahan dalam periuk dan masak sampai didih. imbangkan rasa dengan gula dan garam

Saturday, July 24

mood yg bercampur aduk...

aku paling tak suka berada dlm keadaan macam ni...marah, benci, sayang, rindu..semua bercampur aduk....

hari ni incik abg ada untuk lunch bersama...so, pepagi dah ke kedai untuk membeli brg2 dapur...

lunch menu kami hari ini :
1. sup tulang
2. telur dadar
3. sayur campur masak sos tiram
4. ayam goreng berempah

lunch set yg bagi aku..yummylicious...shedap...tapi mood aku tak best ari ni sebab, irfan buat hal....iphone aku dah selamat kena rendam dlm air...buatkan aku jadik blurr kejap...hari ni perangai irfan ntah apa2...mencari pasal dgn sesapa saje...buat apa2 untuk cari marah org...adusss..sabar je la....

aduhai anak.....walau sepahit hempedu sekali pun, harus ku telan jua.....sabar je laa...barang kalau rosak boleh baiki, anak...mana ada ganti....

by nite, iphone aku dah selamat beroperasi seperti biasa....seharian irfan kena grounded....no cartoon..no game...no ice cream / chocolate.....

harus aku lakukan sesuatu untuk menangani masalah ni...dan aku harus cuba dapatkan irfan aku balik.......irfan yg penyayang dan bertanggung jawab.....

lebih baik begini

apa yg harus kita lakukan kalau di timpa masalah? macam mana pula nak atasi krisis? .. bagi org yg ada pendengar setia...boleh la kot bercerita...tapi sampai bila pulak org tu nak dgr kisah kita je...n tak penah ke kita pikir, org lain pun ada masalah dia sendiri...

aku lagi senang begini.....bercerita pada blog diari aku....lebih baik dari bercerita kepada org lain...kalau masa kat kg dulu..aku suka bercerita pada kucing2 kat umah...atau burung2......

blog aku bukan untuk mencerca atau mengutuk org....cuma sekadar tempat untuk meluahkan perasaan aku....lebih baik begini....drp aku membebankan org lain dgn masalah aku.....

blog aku, tempat untuk aku bercerita apa sahaja yang berlaku dlm kitaran hidup aku...bukan niat untuk memburuk2 kan org atau mengeji mengutuk sesiapa punn...*rasanya takde pun entry yg mengutuk org kat blog ni dan xde entry yg mention sesapa pun kat sini*...so kalau terasa nasib la ye...tapi hanya empunya badan le yg tau dan terasa...sbb kalau org yg tak buat salah..takkan pula nak terasa kot....

aku rasa lebih baik begini la kot....kalau buat jahat,...sudah tentu salah...tapi kalau buat baik pun kena jugakk...aduss..baik aku buat hal sendiri je....dah tak mo pikir pasal org lain...skg aku dlm proses re-construct diri aku...kalau selama ni aku asyik dok pikirkan hal org...aku rasa sudah tiba masa aku pikirkan hal diri aku sahaja...

aku rasa lebih baik begini....daripada aku sakit hati sendiri....

arrgh!!~~

dah 5tahun tinggalkan alam universiti....kini kembali amik mood nak bantu incik abg siapkan assignment dia...yg aku kira macam tesis gak laaa...aduss, bila belek balik tesis aku dulu cam tak caya je apa yg aku buat tu..hihihi..bukan apa..skg ni almaklumlah....dah bukan kanak2 ribena lagik....otak pun dok pikir pasal anak je manjang....

walau camne pun....akan diusahakan juaa....susah sgt..mana2 yg boleh copy paste, tu...aku cilok dr tesis aku jee.....

Friday, July 23

Salam Jumaat

apa yg best ari jumaat? sbb esoknya kan dah hari sabtu....cuti!!...time guling2 ngan anak2 la pulakk...huhuhuhu...

bila tiba hari jumaat..mula la pikir, esok nak buat apa..nak g mana...nak masak apa...hari sabtu adalah hari yg anak2 aku tunggu...awal2 pagi dah bangun...pastuh irfan dah siap2 tanya "hari ni nak g mana ibu?" hmmm...nak mandi ngan ibu...susu pun nak ibu buatkan....makan nak ibu suapkan....hmmm..sbb tu aku suka hari jumaat....berlainan pulak ngan irfan...kalau dah hari jumaat...dah mula target ibu cuti....pastuh dah stat blok2 jalan..tak mo kasik keluar g keje....

skg ni pun dah tgh hari...ada bape jam je lagik nak balik...*asyik pikir nak balik je*...kikiiki...pagi tadik aku tinggal kan irfan yg sdg meraung2 sbb aku melepasi rintangan untuk keluar rumah..pintu rumah, awal2 dia dah kunci n siap duduk lagi depan pintu tanak bagi aku kluar....umpan pun tak jalan...

"irfan tanak beli apa2...irfan nak ibu duduk rumah..."...alahai...sayu kejap hati aku bila dgr dia ckp camtu..hmmm....xpe laaa..esok dah cuti....hari ni masuk keje awal...so bley la aku blah awal...ye dakk?? time tuk golek2 ngan anak2 pulakk..

bila dah hari minggu....blog pun turut cuti la kott...tgk la karang..mana tau aku update dr *ehem2..* yg baru ittew....hehheehhe

:: heaven~~ ::

apsal lak tetiba tajuk len macam ekk??hihii...semalam, bawak balik barang tu...and letak kat ruang tamu....bila time nak bukak kotak tu...sorg2 anak aku dtg....irfan dah siap nak buat ownership dah..."ini irfan punye kan?" aduyaii...budak2 IT....dah tau barang tu brg apa...sume dia nak....hehheheheh....si afiq plak turut sibuk menyelongkar kotak bersama abg nye...hehehheh...muafakat membawa berkat....end up aku bawak je brg2 tu sume masuk bilik for installation purpose.....

life is heaven bila kita dpt apa yang kita harapkan dan kita hargai apa yang kita ada...yup...life aku sgt2 bermakna...walaupun ada insan yang tak suka....aku tak kisah...aku pedulik hapa....

bagi aku..life aku dah complete.....aku ada rumah (oppss...umah laki aku...kang ada plak yg kata aku prasan..buat ownership..kekeke) untuk berlindung, ada kereta untuk bergerak ke mana2...ada insan2 yg aku sayang dan menyayangi aku sepenuh hati....abah, kak long dan adik2 aku....laki aku n anak2 aku....even maid aku pun cam ala2 manja ngan aku (iskk...boleh ke ni? hahaha..xpe la...kalau dia layan anak2 aku baik..baik la aku layan dia...lagipun aku tak anggap dia maid punn...even anak2 aku pun aku ajar panggil kakak...so, irfan..janji dah tertunai ye...ingat lagi, masa aku peknen dulu..aku ty dia nak adik ke...dia ckp tanak...dia nk kakak)...paling heaven bila balik kg aku leee.....nak2 kalau sume adik beradik aku balik...kecoh...tapi best..macam2 aktiviti boleh buatt....BBQ time!!! xpe...bulan pose ni boleh adakan aktiviti cam dulu...waaaa..tak sabar lahhh...incik abg ada kelas...tapi aku n lagi 3 adik2 sume bley drive.....yeeehaaaa.....

August....bulan birthday abah aku....dan sorg adik aku...oraits...celebrate postpone ke hari raya...hadiah apa ye nak bagi kat abah?? asyik benda sama jekkk...pengurut kaki dah bagi...brand ogawa lagi you....huhuhuhu...hand massager pun dah bagi....baju dah bagi....slack dah bagi....owhh...aku tauu da nak bagi apa....heheheh...kalau ada rezeki kang, boleh la belikan abah....abah tak penah mintak pun...ni sume anak2 dia nye plan....

arwah umi aku meninggal masa adik bongsu aku umo setahun....skg ni dah 18 tahun....dah 17 tahun arwah pegi....sejak dari tu, abah yg take over sume...mula2 mmg payah laa...kitorg balik skolah....abah dah masak..tak pun, nasik bungkus dah tersedia atas meja :P tak penah bebel...act, arwah umi aku pun tak pernah bebel..dia tegur skali je...pastu pandai2 le...aku? masa tu baru skolah rendah..mmg tak reti masak...kak long aku masa tu dah kat UIA...hmmm...abah sorg2 jaga kitorg sampai skg....itu sebab kot kitorg rapat sgt ngan abah...n kitorg tak suka ada org nak ngata abah macam2...

life is heaven bila aku ada org yg aku sayang....dan ada org yg amat2 sayang kan aku....dan hidup itu amat indah kalau kita tahu menghargai apa yg kita ada...

Thursday, July 22

tenkiu....

aku hepi sgt2 ari ni.....sbb aku dpt something....apa itu...biarla rahsia je....huhuhu



masa aku byk dihabiskan didepan notebook...n bila dapat this items...aku suka sgt2....heheheeeh...takleh kecoh2....kata rahsia....kekekekek

barang apa ye....apa je laaa....and its free!! tenkiu...tenkiu....

apa yang best ada blog?

apa yg best ye kalau kita ada blog?

ni pendapat aku k....
bagi aku, aku jadikan blog ni sebagai diary kehidupan aku, untuk tatapan aku pada masa akan datang....sebelum ni aku hanya berblog di frenster....tapi kdg2 hang..kdg2 ok..sampai la satu masa...aku pindahkan ke blogspot...

blog aku, aku gunakan untuk luahkan apa yg aku rasa...apa yg aku alami...org kata tak baik simpan...nnti makan diri....so betulla..aku luahkan segalanya pada blog aku....tapi tak pernah aku mention pun untuk siapa...walaupun ada yg tak puas hati (siapa makan cili dia la yg rasa pedas..so sape makan nasik dia la kenyang, ye dakk?)bagi aku...apa yg aku tulis..apa yg aku publish...itu hak aku...itu kisah aku...kalau baik ko buat...baik la yg aku gambarkan....tapi kalau keji perbuatan ko....sendiri mau ingat laaa...tapi aku tak penah skali pun mention sape kannn?? kdg2 lawak kann....

segala suka duka hidup aku, aku lagi suka tuliskan kat blog..kurang sket sendat kepala otak aku ni..
blog ini juga aku gunakan sebagai bahan bacaan untuk kemudian hari....

best nya ada blog sebab nnti aku ada diary aku sendiri....
best nye ada blog bila aku dah tau pasal nuffy...so aku akan join kelab blogger...kenal2 ngan blogger lain...walaupun hanya di alam maya je.....
walaupun income nuff aku ciput...tapi aku tak kisah.....baik ada drp tak de langsung....sape2 ada idea atau cara camne nak naikkan traffic boleh la share..ye dakk??
yang paling best bila ada blog...skop kwn2 aku dah makin meluas....aku ada ramai kawan2 blogger....sebab apa..sbb aku keje site...dan aku sorg2 pompuan kat sini...so bila ada blog...aku ada kawan....yeeehaaaa...

sayang adik...sayang abg....


anak aku yg berdua tu dah macam belangkas..di mana afiq...di situ lah irfan....irfan pun dah buat ownership ke atas adik dia tu...kalau aku nak amik...." ibu..afiq ni, irfan punye laaa...kan? kan? afiq kan?"...."sayang afiq.."

irfan skg ni dah pandai ckp...dr dulu lagi mmg dah pandai ckp..skg ni dah update ngan vocab baru dgn sentences yg complete...yg org paham...tak terabur dah xde pelat....jiran2 aku suka layan si irfan ni..lagak cam YB..."saya irfan...awak sape?"....oklah....jom layan gambar adik dan abang....sayang adik...sayang abg....


ada org tanya aku....abg tak kacau adik ke? abg tak buat adik ke? jawapan aku...takk..dorg kawan baik...even adik baru je 7 bulan dan abg 3 tahun....irfan aku dah terapkan nilai kasih sayang sejak dia kecil lagi...aku cuma harap kasih sayang antara mereka akan erat sampai bila2....

dan....hanya irfan yg mampu buatkan afiq ketawa riang....even ngan aku atau incik abg pun....paling tidak dia cuma sengehh je.....jeles nii....2beradik ni dah xleh berpisah...kalau irfan takde..afiq mula meragam..tanak tido...tanak susu....hmmm...semoga Allah lindungi kedua-dua zuriatku ini....amiiinnn...

Wednesday, July 21

aduyaii...

ok...iPhone aku dah update ke iOS 4.0.1 the latest OS...tapi salah teknik....tak boleh nak browsing internet...notice bila nak VPN access ke ofis network sbb digital badge aku dah nak expired...nak kena renew..aduyaii...

seharian le pulak aku mentrouble shoot iphone ni.....mula try je wat sndiri...update ke iOS 4.0.1 in case la miracle happen pastuh ok....tak jalan gakk...pastuh aku pegi web network provider..yg support network ni....tru web, apa la sgt dorg leh tolong aku...last2 aku tinggal kan no tepon ngan email aku...aku bgtau masalah aku apa...just hope dorg contact aku la balik kalau dah jumpa solution tu....

hmmm...alhamdulillah...walaupun takes time sikit...akhirnya berjaya gak aku setelkan masalah ni...tapi kan....aku lupa nak wat bekap contact....so sume contact ilang!!!

adoyaii...nak kena mintak tlg incik abg le yg masukkan balik contact aku ni..sbb dia penah ter' bekap kat dia nye outlook.....walaupun terpaksa la aku wat sesi mendelete pastuh...aku redha je laaaa.....

skg ni iPhone aku masih dlm mode sync.....so tunggu setel dulu, update mana yg kena update...setelkan keje aku kat sini..pastuh balik laaa....nak kena stock up barang dapur laaa...walaupun aku jrg makan kat umah..tapi ada perut kecik nak kena isi...skali ngan bibik tu.....kang tak pepasal plak aku masuk paper...tak bagi makan kat bibik...naya je...hehehhe

Tuesday, July 20

blocked caller

hmmm..kalau dah stated as blocked caller...ingat aku nak angkat ke? adoyaii...who ever it is....jgn memain ok?



skg ni aku tgh avoid org credit center call aku...memacam la...pakej percutian la..apa laaa...kalau dah terangkat...payah le nak letak balik....ada skali aku marah dia...dia marah aku balik...adoyaii..dorg ni pandai putar belit ayat..sampai le kita bagi no kad kredit...dasar penipu...skg ni dlm mailbox aku melambak email penipu...asalnye, satu je aku list kan sebagai list tipu...ala...yg clone m2u tuu....tgk2 melambak rupanya...jana pendapatan leee...apa laaa..nmpk sgt nak tipu.....

aku tau one of the iphone function boleh hide caller id...so pleaseeeee..kwn2 aku jgn le pakai function tu..sbb konpom aku tak angkat fon nyee...

baling batu sembunyi tangan....

apa jenis org camni ye....dkt fb...bukan main lagi komen memacam...tapi kat page dia...letak gambar katunnn...awat aaaa...tak berani nak letak muka sndiri...ke muka dia tu cam katun....hahahahaha....ada yg letak muka fasha sandha la...nama laki tapi gambar fasha....hmmm...suka suki je komen...bagi komen yg ntah pape plak tu...

komen yg bagi aku, komen yg tak pakai otak....tapi bukan kat fb aku la...cuma geram je tgk dia bagi komen yg ntah pape kat page Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat...

aku bukan nye nak jadikan blog aku blog politik ye..tapi sekadar sesi luahan perasaan...aku pun bukan kenal beliau sgt....cuma dulu aku suka ikuti ceramah agama beliau setiap hari jumaat pagi.....

yeap...aku org kelantan...

ada satu komen kat blog aku yg tanya aku pangkah mana....aku bukan keje gomen...so aku boleh pangkah mana2 yg aku suka...

tapi kalau nak letak komen pedas ke hapa ke...nak tanya aku soklan apa2 ke...jgn le letak nama je..letak la link skali...supaya senang aku nak balas komen ko tu....